Haydn: Jesu syv ord på korset

CoMabillede2.0For 3. år i træk opfører CoMa-kvartetten Haydns “Jesu syv ord på korset” ved 10 koncerter i små og store kirker rundt om i hele Danmark. (Se program)

Joseph Haydn var en efterspurgt komponist i hele Europa, da han i 1786 fik en anmodning fra Spanien: Man ville gerne bestille et stykke musik, der kunne spilles til en oplæsning af Jesu syv ord på korset. I en kirke i Cadiz havde man nemlig den tradition, at præsten læste de syv ord højt og efter hvert af dem gik til alteret og ledte en fællesbøn, mens der blev spillet musik.

Haydn, som var stærkt troende, fandt idéen god. Og den spanske opfordring fik ham til at skrive et af de mest originale værker fra hele den wienerklassiske periode. I sagens natur måtte værket have 7 satser, og allerede det var meget usædvanligt. Dertil supplerede Haydn med et dystert forspil og en afsluttende sats, der hedder ”Jordskælvet”, fordi der som bekendt udbrød jordskælv, da Jesus udåndende på korset. Hver af satserne er skrevet over en skyggetekst. Dvs. at de syv ord ikke bare fungerer som inspiration, men at teksternes rytme er brugt i musikken. Man kan simpelt hen ”synge med” på værket, hvis man følger den latinske tekst.

CoMa-Kvartetten
Fredrik From & Julia Dagerfelt – violiner
Rastko Roknic – bratsch, Kjeld Lybecker Steffensen – cello

Turné 2013:
19/3 kl. 19.30 Abildgård Kirke, Frederikshavn
20/3 kl. 20.00 Glostrup kirke
24/3 kl. 20.00 Rungsted kirke
25/3 kl. 19.30 Skt. Jørgensbjerg kirke, Roskilde
26/3 kl. 16.30 Trinitatis kirke, Kbh
26/3 kl. 20.00 Ejby kirke, Sjælland
29/3 kl. 10.00 Skalborg kirke, Ålborg
29/3 kl. 13.30 Lisbjerg kirke, Århus
29/3 kl. 16.00 Odder kirke,
29/3 kl. 20.00 Refsvindinge kirke Fyn


Posted in Ikke kategoriseret